Smakprov: Långt bort i tiden …

utkast omslagHär nedan kan du läsa ett kort utdrag ur Birgitta Onsells sista bok som kommer att illustreras av Emilia Linderholm, här ser du ett första utkast till omslag.

»Nya nycklar till dolda gudinneår
Långt bort i tiden innan bibeln blev skriven, innan krigets Herregud stormat fram och innan Adam fött sin revbenskvinna Eva, levde människorna i helt andra tankevärldar än våra.

Utanpå såg de ut som vi, med armar och ben, händer och fötter, med långt och kort hår, med skratt och gråt i sina ansikten. Men inuti deras huvuden och kroppar strömmade funderingar och föreställningar främmande och oförståeliga för oss.

Nattens tid
Tiden, som exempel, räknade de inte som vi, med början och slut, som en rak linje. Nej de tittade upp mot himlen och såg vad som rörde sig där. Särskilt noga betraktade de den hemlighetsfulla farkost som seglade fram över det stora natthavet. Hon – månen är på många språk feminin – visade sig först som en märklig liten ljuskant, som en båge. Men så började hon växa, natt efter natt tills hon en klar kvällsstund rann upp alldeles rund. Hel och full och jublande belyste hon himlavalvet och jorden därunder.

Sedan var det som om hon ångrat sig, började krympa ihop mer och mer för att slutligen en natt helt utebli. Inga skuggor mer i skogen. Hon var borta, hon var som död. Under tre nätter kunde ingen längre upptäcka henne.
Men så en afton glimmade den lilla kanten till igen … «

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>